aov.dk
 
  Nyhedsbrev uge 10 2020
 

I den kommende uge byder aov-kalenderen på den store californiske vinmesse der denne gang afvikles i den Københavnske opera. Som en lille appetizer bringer vi en aktuel anmeldelse af gode californiske vine. Ellers byder aov-kalenderen på en række gode temaaftener, bl.a. Riesling verden rundt.

Tyskland er kendt for deres gode Rieslingvine, og i høj grad også for deres søde Eiswein. Men er deres Eiswein truet af klimaforandringerne? Ihvertfald bliver der for først gang ikke produceret Eiswein i 2019, læs mere om de udfordringer de tyske producenter står overfor i dette nyhedsbrev.
 
 
  Vinkalender Se alle opslag - klik
 
8/8 Tysk Vin Klub - Lageråbent Hørsholm 11
5/9 Tysk Vin Klub - Lageråbent Hørsholm 11
5/9 HOLBÆK VINMESSE Holbæk 15
13/9 Bryllups messe Helsingør 13/9 Helsingør 10
Smagning Messe Winemakers Dinner
Rejser Kurser Andet
 
 
 
Er tysk Eiswein truet?
2019 bliver det første år i nyere tid (siden 1960erne) at der ikke produceres Eiswein i Tyskland. For at producere Eiswein skal der høstes ved temperaturer på -7 grader eller derunder. I 2019 har temperaturerne i de tyske vinmarker ikke nået disse lave temperaturer og sålede bliver der ingen tysk Eiswein fra 2019 årgangen.

Klimaændringerne har før afstedkommet udfordringer for produktionen af Eiswein. I 2014 og i 2017 var det således kun ganske få producenter der kunne høste Eiswein under de rette betingelser. Klimaforandringerne rummer en dobbeltudfordring for de tyske producenter. Det varmere klima gør at druerne modner hurtigere og derfor hænger længere på vinstokken til de kan høstes i de krævede -7 grader. Den længere periode gør druerne ekstra udsatte for svampeangreb og råd.

Læs mere om Eiswein nedenfor
 
 
 
 
Hvad er Eiswein
Eiswein er en speciel type sød vin, som oftest er den kendetegnet ved at have en meget markant syre, som spiller fantastisk sammen med sødmen i vinen.

Eiswein bruges gerne til kager og bærdesserter, men er også særdeles velegnet til lagrede oste, hvor man får et godt mix af sødt og salt og en forfriskende frugtsyre.

Høstes ved 7 graders frost
Den hedder Eiswein, da druerne skal høstes ved temperaturer på 7 graders frost, eller koldere. Vandet i druerne krystaliseres ved kuldegraderne, så når mosten presses får man den rene og koncentrerede most med syre og sukker, og vandet bliver tilbage som iskrystaler.
Timingen af høsten er meget vigtig ved Eiswein, og foregår typisk i November eller December. Der høstes altid tidligt om morgenen før solen står op. Der er rapporter om høst foretaget den 1. januar, så vigtig er timingen af denne meget eksklusive og kostbare drik.
Koldt klima eller en tur i fryseren
Eiswein prædikatet kommer fra druer der er høstet ved 7 graders frost. I nyere tid er man begyndt kunstigt at skabe "frysekoncentration" også kaldet "kryoseekstraktion" ved at køle druerne efter høst. Denne metode skulle efter sigende anvendes af flere Sauternes producenter.

Oprindeligt er det Tyskland og Østrig der er kendt for denne type vine. Canada er i de senere år kommet godt med, og producerer en del Icewine efter samme principper. Nye vinnationer som Australien har også eksperimentereret med en mindre produktion f.eks. i det gloende varme Vestaustralien, hvor druerne fryses.

Russiske Sibirien er også begyndt at røre på sig.

Normalt er Eiswein lavet af grønne druer, men der findes enkelte røde Eiswein på markedet.
 
 
 
 
 
 
 
Anmeldelse af gode Californiske vine
Davis Bynum, Chardonnay 2017, River West vineyard, Russian River Valley, Californien
6 stjerner
229,75 kr. hos Skjold Burne
Smagsnoter: Stenfrugter, ristede nødder, brændt smør og flødekaramel. Fyldig fadlagret vin med en afsluttende forfriskende livlig syre af lime og flintede noter. Flot oversøisk power Chardonnay i balance.

Rodney Strong vineyards, Pinot Noir 2016, Russian River Valley, Sonoma, Californien
6 stjerner
229,75 kr. hos Skjold Burne
Smagsnoter: Tydelig Pinotnæse, kirsebær, laurbær og graffit. Lækker frugtdreven med en del urtede noter og en imponerende flot integreret syre der giver denne oversøiske Pinot Noir nerve og intensitet. Læg dertil en fin mineralsk afslutning. Rodney Strong imponerer igen og igen med deres velafstemte Pinot Noir vine.
Davis Bynum, Pinot Noir 2017, Russian River Valley, Californien
5 stjerner
299,75 kr. hos Skjold Burne
Smagsnoter: Modne mørke kirsebær, laurbær grøn peber, timian og flintesten. Mørk moden koncentreret frugt af kirsebær. Struktur af ung garvesyre der med fordel kan rundes med lidt alder. Flot syreniveau og fin afslutning med mineralske noter af graffit og flint. En ung potent vin, med god dybde. Vil blive endnu bedre af et par år i kælderen, 2022+.

Rodney Strong vineyards, Knotty vines Zinfadel 2014, Sonoma, Californien
5 stjerner
179,75 kr. hos Skjold Burne
Smagsnoter: Varm moden frugt af viktoria blomme, hvid peber og let mint og et fint touch af ristet kaffe. Cremet smidig og meget velpoleret vin med en dejlig krydret afslutning - og en ganske fin syre der bryder den ellers let sødladne Zinfandel drue. Man mærker den høje alkohol i en varm afslutning. Skal du have en Zin, så er dette absolut et af de bedre bud.
Rodney Strong vineyards, Cabernet Sauvignon 2014, Sonoma, Californien
5 stjerner
169,75 kr. hos Skjold Burne
Smagsnoter: Spændstig umiskendelig Cab. S. med solbær, solbærblade og grøn peber i næsen, samt et strejf af pudsecreme/nypudsede sko, mynte og viol. God mellemfyldig vin med karakterisk Cab. S garvesyrestruktur. der giver vinen pondus. Forfriskende syre der gør vinen læskende. God til en grillet eller smørstegt bøf.
 
 
Afmeld nyhedsbrevet
 
Problemer med at læse denne mail? - klik